Att lära ut bild?

Jag har ingen aning om vad jag sysslar med, och vi har nästan inte hunnit med någonting över huvud taget, men studenterna som jag har undervisat under två veckor verkade glada och tyckte att det var tråkigt att jag slutade. Bra så. Det är trots allt september och världen fungerar inte, som vi vet. I morgon är det val och jag (har röstat: ja) är mest av allt intresserad av att gömma mig. Min förmåga att hålla omvärlden utanför är minimal. Jag anfräts av allt. Koncentrationen är obefintlig. Bara Emma, oväsen och kaffe tröstar.

Men okej. Det är för lätt att hemfalla åt missmod och klagan. Jag ska snickra något. Allt ska bli färdigt. Så småningom. 

Vi satte upp våra bilder på väggen och det kändes bra. 

Vi satte upp våra bilder på väggen och det kändes bra. 

Bildens inre finurlighet

Idag och vid olika tillfällen under de närmaste två veckorna jobbar jag som vikarie på Bildlärarutbildningen (el v d n h).  Idag fick studenterna rita serier. Det är mycket trivsamt och överraskande. Hur kan fakulteten låta mig få sådant inflytande? Livet ger oss sannerligen anledning att häpna. 

Alla riktningar är användbara. 

Alla riktningar är användbara. 

Platsundersökning

Går och tittar på lokal. Mycket intressant. Vi ska se vad vi kan hitta på. Note to self: Köp snöre, vajer, skruv, spik, tejp, keps, hörnfoder, brödjärn, fällpall, spakgömma, pälsruta, klossfog, droskmån, bulla. 

Här försöker jag omfatta huskroppens djup och konstruktion i ett ögonkast.

Här försöker jag omfatta huskroppens djup och konstruktion i ett ögonkast.

Akvareller i kustbandet

Jag fick, för tredje året i rad, hålla en workshop i akvarellteknik för eleverna på Obbola skola. Jag häpnade över deras tålamod och skaparlust. Värt. 

image.jpg

Klabböleparaplyerna

Jag blev i juni inbjuden att göra ett projekt på Energicentrum i Klabböle, och det var nog det allra roligaste jobbet den här våren. Någonstans ifrån kom idén att hänga upp färgglada paraplyer, och att låta skolbarn stå för färgsättningen.

Behöver du paraplyer? Vi har paraplyer.

Mitt uppdrag var att leda målandet enligt temat om energikällorna sol, vatten och vind, samt att hitta på ett sätt att hänga upp alla paraplyerna.

Mallar för upphängningen. Nej, triangelformerna har naturligtvis ingen esoterisk, psykotronisk funktion. Oh nej.

Efter en hel del skissande och undrande och trasslande i olika konstruktionsprogram (jag är för höge farao ingen ingenjör) var jag hyggligt säker på att anordningen skulle kunna förverkligas. Jag fick förtjusande experthjälp av kranbilsmannen Ronny och roade leenden av alla andra människor med verktygsbälten som gick runt på Energicentrum och utförde arbeten utan kryptometeorologisk anknytning.

Arbetet påbörjas. Keps gul. Pass på. Klart bakåt.

Jag hade bedömt att det skulle räcka med stålvajer till "yttertriangeln" och polyesterlina till resten. Det höll fint. Paraplyer är inte så tunga. Inte ens hundra stycken. Vajerlåsen höll däremot inte, så köp fler än du tror att du behöver. Kay?

MIndre måndagskatastrof (vajerlåset släppte).

Ronny höll dock modet uppe. Trots alla anledningar att förutsätta motsatsen verkade min konstruktion vara i stort sett realistisk, och tack vare vissa linjearbetesknep kunde vi både återupprätta och förbättra upphängningen.

Sådär någonting. Now we're cooking.

I godan ro fortsatte vi knåpa tills alla paraplyer faktiskt satt uppe. Det bör understrykas att detta skedde i juni 2014, som var den allra kallaste och blåsigaste högsommar som någonsin blivit gnälld på av en professionell konstnär.

Min kompis Per var dit några veckor senare med sin förträffliga drönarkamera, och tog några helt sanslöst tjusiga bilder.

Paraplyvy. Foto: Per Lundberg.

Klabböles paraplymängd i vertikalperspektiv. Foto: Per Lundberg,

Alla inblandade förnekar att paraplyerna skulle kunna föröka sig och ta över hela landskapet. Det finns ingen anledning till oro. Foto: Per Lundberg.

Fortsätt andas

Keep going. Keep going. That's right. Gonna be fine. Keep doing it. There you go.

Sömnbristen gör mitt konstnärliga omdöme «skissartat.»

Sömnbristen gör mitt konstnärliga omdöme «skissartat.»

Overloading

Jag försöker göra alldeles för många saker samtidigt och det är helt fnoskigt. Puuh. 

Vrenskas, lilla skrivbord. 

Vrenskas, lilla skrivbord. 

 

Mötestimmar

Sitter i möte hela dagen like it ain't no thing, except, like, so much coffee. 

All mänsklig och ödlig aktivitets basfluidum. 

All mänsklig och ödlig aktivitets basfluidum. 


Kufar på Norrlandsoperan

Idag sätter jag upp en skitstor kufbild på Vita kubens utsida för årets MADE-festival. Jag fick god hjälp av Helena och Mikael, samt en väldigt rolig arbetsplattform. Jag är stolt och glad. 

Mikael i korgen

Mikael i korgen

 

Alla på plats. Foto: Helena Wikström

Alla på plats. Foto: Helena Wikström

Mikael Huldtin och jag fipplar med Arkitektkopias utsökta vinylfilm. Foto: Helena Wikström

Mikael Huldtin och jag fipplar med Arkitektkopias utsökta vinylfilm. Foto: Helena Wikström

Fyrtiosju olika jobb

Jag sitter egentligen hemma och ritar en serie om våld i vardagen, men just nu närvarar jag vid ett ganska glatt möte och lyssnar på alla de intressanta ledtrådar som ska utmynna i sensommarens projekt. 

image.jpg

Jag gnäller gärna över min brist på överblick, men egentligen är jag bara väldigt lyckligt lottad och gläds åt hur otroligt konstig tillvaron är. 

Fucking jävla skit-Illustrator

Åååh herrejösses att det ska vara så svårt att arbeta med vektorgrafik. Allvarligt. Varje arbetsmoment jag hittar ett sätt att göra någon annanstans än i Illustrator är som om en ny värld föds, barn skrattar och livet är vackert. Varje gång jag måste göra någonting över huvud taget i Illustrator är som att slå mig själv i ansiktet med en traktor. Hur i hela fridens namn kan detta får fortgå. Grrraaaargh.

Jag kräks och kräks och kräks.

Jag kräks och kräks och kräks.

Ja, i alla fall upptäckte jag ett nytt sätt att vektorisera bilder: markera det som ska finnas med i Photoshop, gå till paletten för banor och välj "Skapa bana från markering" eller något i den stilen. Photoshop tänker en lång stund och sedan blir det banor som är mycket mer lika det du vill än Illustrators jolmiga, fula och tröga vektoriseringsfunktioner. Och nej, VectorMagic är inget alternativ när man vill hålla på med högupplösta bilder. Var var jag nu? Jo, när banan är skapad i Photoshop kan du klicka på Kopiera och sedan gå till Illustrator och klistra in den. Spara som "Sug_min_röv_Adobe.ai", avsluta, stäng av datorn försiktigt och kasta sedan ut den genom fönstret. Far åt helvete.

Utflykt till Klabböle

Jag fick skjuts ut till Energicentrum i Klabböle för att rekognoscera inför ett projekt som eventuellt blir till i juni. Något med färg och vajrar. 

Upp ur hemliga lönnfack kommer anläggningens små terrängfordon för att äta fjolårsgräs.
Fyrkantsrymden är smaskens

Yes. Yes. Detta är alltså min nya hemsida, den är byggd i Squarespace och det känns helt utmärkt. Jag har ängslats och tvekat väldigt länge innan jag gjorde det. Det är skönt att bli av med Wordpress.

Car-Toon (2013)

Car-Toon (2013)

Som så ofta är fallet med konstnärers webbsidor kommer risken alltid att finnas att den blir ordentligt uppdaterad en gång och sedan får stå som ett museum över var jag befunnit mig i min konstnärliga praktik just då. Men jag är hoppfull. Detta känns inspirerande och roligt. Jag vill ha ett utrymme på nätet där jag kan samla det bästa av vad jag tillverkat, och jag vill lägga till saker i takt med att jag skapar dem. Jag ska göra mitt bästa.