Klabböleparaplyerna

Jag blev i juni inbjuden att göra ett projekt på Energicentrum i Klabböle, och det var nog det allra roligaste jobbet den här våren. Någonstans ifrån kom idén att hänga upp färgglada paraplyer, och att låta skolbarn stå för färgsättningen.

Behöver du paraplyer? Vi har paraplyer.

Mitt uppdrag var att leda målandet enligt temat om energikällorna sol, vatten och vind, samt att hitta på ett sätt att hänga upp alla paraplyerna.

Mallar för upphängningen. Nej, triangelformerna har naturligtvis ingen esoterisk, psykotronisk funktion. Oh nej.

Efter en hel del skissande och undrande och trasslande i olika konstruktionsprogram (jag är för höge farao ingen ingenjör) var jag hyggligt säker på att anordningen skulle kunna förverkligas. Jag fick förtjusande experthjälp av kranbilsmannen Ronny och roade leenden av alla andra människor med verktygsbälten som gick runt på Energicentrum och utförde arbeten utan kryptometeorologisk anknytning.

Arbetet påbörjas. Keps gul. Pass på. Klart bakåt.

Jag hade bedömt att det skulle räcka med stålvajer till "yttertriangeln" och polyesterlina till resten. Det höll fint. Paraplyer är inte så tunga. Inte ens hundra stycken. Vajerlåsen höll däremot inte, så köp fler än du tror att du behöver. Kay?

MIndre måndagskatastrof (vajerlåset släppte).

Ronny höll dock modet uppe. Trots alla anledningar att förutsätta motsatsen verkade min konstruktion vara i stort sett realistisk, och tack vare vissa linjearbetesknep kunde vi både återupprätta och förbättra upphängningen.

Sådär någonting. Now we're cooking.

I godan ro fortsatte vi knåpa tills alla paraplyer faktiskt satt uppe. Det bör understrykas att detta skedde i juni 2014, som var den allra kallaste och blåsigaste högsommar som någonsin blivit gnälld på av en professionell konstnär.

Min kompis Per var dit några veckor senare med sin förträffliga drönarkamera, och tog några helt sanslöst tjusiga bilder.

Paraplyvy. Foto: Per Lundberg.

Klabböles paraplymängd i vertikalperspektiv. Foto: Per Lundberg,

Alla inblandade förnekar att paraplyerna skulle kunna föröka sig och ta över hela landskapet. Det finns ingen anledning till oro. Foto: Per Lundberg.